Julafton och Juldagen i Bologna …

Min Julafton startade med att pussa Nicole på morgonen för att sedan åka till Landvetter och ta flyget till Bologna där min syster stod och väntade på mig när jag landade kl. 16.30.

Från flygplatsen direkt till en butik för att köpa några leksaker till barnen och så firade Melissa och jag (barnen kom igår på Juldagen) Julafton genom en prosecco och lite tilltugg för att en stund senare gå och äta en pizza.

Pizza på Julafton misstänker jag inte många i Sverige åt =)

Älskade den där lilla kvällsdimman som gör att gatorna och min hemstad kändes lite extra spännande och exotisk.

Vi gick hem, bar upp allt jag hade med mig och det vi hade köpt, slog in de sista Julklapparna och sedan satte vi oss i soffan och myste då jag fick för första gången även träffa Mia, den katten som min syster räddade livet på då hon bara var 1 månad gammal.

Busig och kelig =)

I Italien firar man mest Juldagen men det är en sanning med modifikation då alla gör  faktiskt lite olika.

Vissa firar Julafton, vissa Juldagen, vissa är med familjen en av dagarna för att den andra vara med vänner, vissa öppnar Julklapparna på Julafton vissa på Juldagen. Den största skillnaden mot Sverige är nog att i Sverige är det strikt Julafton som är den dagen som Julens tyngdpunkt är på för de allra flesta medan i Italien finns inte en sådan ”regel”.

Den andra skillnaden är maten för till skillnad från i Sverige ser här Julmenyn väldigt olika ut beroende på var i Italien man befinner sig i. Här i Bologna äter de flesta tortellini (en av stadens specialiteter, de ska dock vara handgjorda) och så är cotechino något man finner hos många under Julhelgen.

Vår Juldagen startade dock med frukost med min systers kille Andrea på anrika baren Zanarini (dit min pappa gick när han var ung, det var lite ”the place to be”) men först en liten promenad genom min vackra hemstad.

En av de bilder som figurerar mest på Instagram denna Jul från Bologna är denna, en ny Juldekoration med orden från en känd italiensk låt HÄR.

Oj, vad jag har sjungit denna låt när jag var ung och bodde här. Orden är så vackra och handlar om vänskap och livet <3

Allt var mer eller mindre stängt på Juldagen vilket gjorde att det var väldigt lite folk på stan.

Vid 14 tiden kom barnen och så mysigt att se de <3

Vi gick direkt till bion då vi skulle på filmen ”Mary Poppins” på bio och jag tyckte att de spelade rollerna väldigt bra och Emely Blunt var klockren som Mary Poppins även om musiken inte var lika bra i denna nya version som i originalfilmen.

Sjävklart dansade vi på vägen hem och låtsades flyga med låtsas paraplyer för visst är det roligare att ibland få leva i en liten fantasi bubbla …

En suggestiv bild på vägen hem.

Barnen visste att jag hade Julklappar till de men de visste inte om Tomten hade kommit med paket till de också.

Melissa hade tidigare lämnat dörren till en av balkongerna öppen med en stor säck med Julklappar i precis vid öppningen, ett brev till de från Tomten och så hade hon lagt en bit rött tyg vid öppningen som om han hade fastnat och blivit av med en bit av sin kappa =)

Barnen öppnade paketen på några få minuter trots bergen av Julklappar medan Melissa och jag var lite mer långsamma för att förlänga njutningen av det.

Bland mina fanns det där paketet som gjorde att jag genast förstod (och hoppades på) att den svenske Tomten hade tagit hjälp av min syster för att få denna levererad till mig på just Juldagen.

Denna väska från LV har jag längtat efter i över 1 år. Har letat efter den i Paris, Wien, Marbella, Bangkok, Stockholm men bland de i Matisse modellen tillhör den som är svårast att få tag i. Den kostar tom. mellan 8-10.000:- mer som vintage eller ny men privatägd på internet än i butik om man lyckas få tag i den.

Själv hade jag turen att Louis Vuitton här i Bologna ringde till min syster så fort den kom in och den svenske tomten hade på sig en eller två dygn för att betala den så att Melissa kunde hämta upp den.

Ytligt och efterlängtat, ska inviga den idag <3

Skrattade för på min insta story la jag ut när jag öppnar den men det såg inte så vackert ut som när andra gör det på social media. Själv var jag snabb, ropade och gjorde tummen upp, inte riktigt som andra gör =)

Från Melissa fick jag tre vackra trosor från Victoria Secret i samma model men i olika färger, en underbar liten platta (gjord som en katt) som man ska ha sin kopp på för att hålla den varm medan man sitter vid datorn, block (älskar block) och en guldig ljushållare.

Vilken fantastisk Jul som avrundades med det som gör att jag får vara väldigt light så fort jag kommer till Sverige igen =)

OMG, tortellini!!! Jag äter pasta bara när jag är här i Italien, äter det aldrig i Sverige (förutom när Nicole gör sin pastarätt en gång i månaden)

Det fick bli en blandning mellan mestadels mobilbilder och de tagna med vanlig kamera men en liten inblick på min första 1 1/2 dygn här i Bologna.

Hoppas du har njutit av en mysig Julhelg.

Idag ska vi på teater med barnen men just nu bygger barnen Lego, jag bloggar och Melissa grejar lite i köket. Mys morgon!

 

8 thoughts on “Julafton och Juldagen i Bologna …

 1. Hej Michela!
  Vill bara tala om att jag tycker hemskt mycket om din blogg. Du bjuder på skön variation och visar en ödmjukhet som är sällan förekommande på andra bloggar. Du verkar vara en genuint fin människa.

  God fortsättning!

  Lina

 2. Hej och God fortsättning

  Jag ser att du har det mycket fint i Bologna. Hur länge kommer du vara hos din syrra? Vad stora Melissas barn har blivit. Jag har nu vart hemma här i Stockholm i några timmar, efter julfirande hos min syster mfl i Småland, det har vart mysigt. Nu blir de jobb i 2 dagar
  Kram

  1. Åker hem den 28/12 så har bara hela morgondagen på mig. Barnen åker iväg med sin pappa på skidsemester så Melissa och jag får nästan en heldag för att gå runt i Bologna och träffa en ”gammal vän” till mig som såg att jag var här. Kram på dig!

 3. God Fortsättning o älskar verkligen din blogg som jag läser varje dag , ( trots 65+ ) vart i Italien skulle du tipsa om för en höst weekend ?
  Ha ett gott nytt år !

  1. Tack detsamma till dig <3 Jag tycker nog att min hemstad är underbar att se under en weekend då du har historia, shopping och fantastiska utflykter att göra här men annars älskar jag Florens.
   Italien är ett underbart land då det finns så många fantastiska städer att upptäcka beroende på vad man söker.
   Är du intresserad av promenader och lugn så kan jag tipsa även om Cinque Terre (sök på det i min blog så kommer du till mina dagar där)
   Buon Anno till dig med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *