Ska gymnasielever jobba vid sidan av skolan?

För en vecka sedan när Nicole och jag var hos vänner diskuterade vi huruvida vi föräldrar kräver att våra tonåringar klarar av skolan samtidigt som de även ska jobba då vi ej vill swisha hela tiden =)

Det där är ett litet dilemma som jag undrar hur du som har en eller har flera tonåringar löser?

 

Skolan kommer och ska alltid komma i första hand. Jag menar dock inte (trots att jag är gymnasielärare) att man ska ha betyg A eller B i alla ämnen för har full förståelse för att man även vill ha lite roligt utanför skolan och alla är inte sådana att de får högsta betyg genom att bara ha läst sina läxor vid ett enda tillfälle (få förunnade).

Dock ska man som student på gymnasiet även vara medveten att om att vissa betyg krävs för att de ska sedan komma in på just det linje på universitetet som de kanske redan vet att de ska söka till så betygen och då bra betyg kan vara avgörande och att bara klara sig med E eller D är inte tillräckligt bra för vidare studier.

Samtidigt som skolan är en prioritering så vill åtminstone vi föräldrar som inte har den möjlighet/eller som tycker att det är pedagogiskt fel att betala allt det som våra tonåringar önskar sig  ( kläder, fika, luncher och allt annat som vi alla ofta vill köpa eller göra oavsett ålder ) att de även söker efter jobb för att vi själva inte ska bekosta allt det där lilla extra som ”alla” verkar göra och få =)

I Italien existerar inte riktigt det där att man jobbar när man går på gymnasiet för skolan är så krävande att möjlighet till det inte riktigt fanns medan här i Sverige är det många som jobbar vilket har både sina fördelar och nackdelar beroende på hur mycket de jobbar.

Till Nicole har jag sagt att skolan är viktigast men att jag hoppas att hon kan finna ett jobb som hon kan ha någon eftermiddag efter skolan och kanske varannan helg? Det svenska ordet lagom blir här alldeles perfekt för jag önskar att hon jobbar lagom mycket för att kunna unna sig vissa saker men inte på bekostnad av studier och fritid.

Nu har jag i samförstånd med hennes pappa och fru bestämt att hon får sitt studiebidrag och en liten månadspeng från oss båda för allt det där som ska gå till fikastunder, luncher på stan med vänner och till det där onödiga plagget, resten får hon önska sig vid tillfällen som Jul och födelsedagar vilket gör att jag har en lååååååååång önskelista över julklappar som hon gärna vill ha.

Vad är lagom mycket att jobba som gymnasieelev om du nu tycker att de ska jobba överhuvudtaget? Hur resonerar du om du vill dela med dig…

4 thoughts on “Ska gymnasielever jobba vid sidan av skolan?

  1. Helt rätt. Studierna först. Men det skadar inte att dom jobbar lite, exempelvis någon helg i månaden för att förstå pengars värde och hur mycket man faktiskt måste jobba för att ha råd med just det där plagget eller saken.

  2. För mig var det väldigt enkelt, jag hade helt enkelt inte en krona över när alla fasta kostnader var betalda. Studiebidraget fick min dotter dock behålla själv idag är hon 25 och har en son på 2 år och vad jag tänkt på är att det inte verkar att ha skadat särskilt mycket att ha det lite knapert i tonåren. Visst gjorde hon små inhopp i arbetslivet stundtals men någon stadigvarande inkomst blev det inte.

    1. Tror definitivt inte att man tar skada över att inte kunna fika eller luncha ute varje vecka men om de vill göra det tycker jag att man i 16 års åldern får söka efter jobb för att bekosta det där extra så länge det inte påverkar studierna.
      Vad mysigt med barnbarn … Tiden går så fort och snart är även min 25 helt plötsligt …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *