Två dagar kvar till en efterlängtad operation !!!

Idag har jag haft en rätt så intensiv dag med jobb hela dagen och så fort jag kom hem satte jag mig med min hemuppgift i kriminologi som ska vara inlämnad senast imorgon kl. 23.59. Det enda jag har kvar är att formulera två kommenterar på ett par av de uppgifter som någon annan i klassen skrivit men det hinner jag med imorgon. Skönt att ha skrivit mitt egna då det är den som tar lite tid.

Imorgon ska jag först gå till Rimma för att fixa naglarna då jag ska vara helst utan färg på de. Anledningen är att på torsdag kl. 17.30 ska jag opereras, en operation jag har längtat efter att få göra av den enkla anledningen till att jag vill kunna börja springa utan risk för läckage.

Ja, det är hemskt att kanske erkänna men detta är ett problem många kvinnor lider av men inte alla vet att man kan operera sig för.

Sedan en månad tillbaka har jag köpt mig en privat sjukförsäkring men då jag sökte för detta problem redan för ett par år sedan så hade jag inte det och har därför gått igenom tester och 3 undersökningar. Tycker att det är märkligt att man ska bevisa att man har ett problem när knappast någon skulle frivilligt erkänna att man kissade på sig om man nu inte verkligen gjorde det. Nåväl, då vårdgarantin har passerat med sina tre månader från det att en operation blev godkänd så har jag nu fått en tid på St Göran sjukhus i Stockholm.

Jag har berättat om denna kommande operation tidigare (i samband med de undersökningar jag har varit på) och gör det igen av den enkla anledningen att jag tycker att genom att prata om det kan man kanske få någon annan kvinna att söka hjälp. 80% sägs bli helt av med problemet och operationen i sig ska visst vara endast i 15 minuter och ske endast under lokalbedövning vilket låter lite skrämmande för min del. Hur skönt kan det vara att få lokalbedövning just där liksom? Hoppas att de ger mig mycket lugnande så att jag försvinner i en liten bubbla.

Operationen jag ska göra heter TVT (vissa av er läsare har nog redan gjort den), står för Tension-free Vaginal Tape och innebär att man lägger ett band under urinröret som stöd för att förhindra urinläckage.

Läkaren ska visst göra två små snitt på magen över blygdbenet och ett under urinröret via slidan. Med en specialnål dras ett tunt band upp på bägge sidor om urinröret och upp över blygdbenet. Bandet stödjer sedan urinröret vid hosta eller belastning av bäckenbotten och förhindrar läckage. Stygnen man syr ihop med försvinner av sig själv inom ett par veckor.

Lovar självklart att berätta om operationen då jag misstänker att man är lite nyfiken kring hur man upplever den om man går i tankarna på att göra samma. Självklart är upplevelsen subjektiv men ska berätta hur den kändes för min del när den väl är gjord.

Har sjukskrivit mig på fredag då operationen görs i Stockholm på torsdag kväll och när mina elever frågade anledningen till inställd lektion så svarade jag att jag skulle till Stockholm. Följdfrågan som ställde till det för mig blev ”vad ska du göra i Stockholm?” Hahaha!

En vän kör mig så imorgon eftermiddag blir jag hämtad så ska vi ta en övernattning på vägen innan dr Folke väntar på mig =)

Googlade precis på tvt operation och bilder och ångrar redan att jag gjorde det … Mamma Mia!!!

18 thoughts on “Två dagar kvar till en efterlängtad operation !!!

 1. Hej,
  Gjorde denna op för 4 år sedan. Absolut det bästa jag gjort, blev helt besvärsfri efteråt. Använder inte ens troskydd numera.
  Gjorde den med lokalbedövning och sedering(lugnande). Kände absolut ingenting och sov. Pratade såklart en massa gojja med sjuksköterskorna, men det bjuder jag på :-)
  Du kan vara lugn, operationen är lätt som en plätt.
  Lycka till.

  1. Hej! Hade jag vetat hur lång tid detta skulle ta så hade jag gjort operationen privat, så mycket längtar jag efter att bli av med dessa besvär och kunna röra mig fritt igen. Hoppas att jag också får tillräckligt mycket lugnande så att jag ”försvinner” under den stunden och att prata lite gojja med sjuksköterskorna skulle jag gärna också bjuda på =) Skönt att operationen fungerade på dig för vill också tillhöra de 80% =) Tack snälla!

 2. Du är modig! Det är viktigt med livskvalitet och att vara nöjd med livet. Du gör helt rätt. Man är alltid nervös innan. Men sen är det bara att följa med och koppla av. Det ordnar sig.

 3. Har du fått problem efter förlossning? Själv har jag fått liknande men efter jag opererat bort livmoder o äggstockar. Till mig säger dom att det inte finns något att göra, att jag får leva med det.

  1. Ja, min dotter vägde 4,6 kg och fick dras ut med sugklocka samt att de akutopererade mig direkt efter förlossningen så där började nog problemen som blivit värre med åren. Det var först efter att en av mina kunder och numera vänner berättade om sin operation att jag förstod att jag inte är ensam om detta (vilket jag naivt trodde). Tycker nog inte att du ska nöja dig med att en av de säger att du ska leva med det, stå på dig och fråga annars på en privat klinik. Lycka till!

 4. Åh, jag står på vänt på samma operation. Dom säger att det kan bli i höst, lika väl som i vår… De har ingen koll på väntetiderna just nu. Jag vill bara ha det gjort… Så jag kan hoppa och springa :)
  Stort lycka till! Och skriv om hur det går sen…
  Håller tummarna att vi blir 2 av de 80% ??
  Kram

  1. För mig tog det alldeles för lång tid men nu är det äntligen bara 1 1/2 dag kvar. Förstår dig med att du vill ha det gjort, det är verkligen inte trevligt att känna sig begränsad i sin vardag. Om en månad ska jag börja springa lite så håller jag verkligen tummarna för att vi båda tillhör rätt del av statistiken. Ska skriva allt jag kan för så viktigt att belysa att detta är något vanligt som man kan få hjälp med. Kram …

 5. Å vad spännande att läsa…..jag ska till St.Göran om 2 veckor för likadan operation, samma läkare som du ska till ? Lite nervös är jag allt ? Lycka till ?

  1. Ska precis skriva om operationen men du har verkligen inget att oroa dig för, fantastiskt bra gick det förutom lite smärta på kvällen men det är inte alla som får det heller … lycka till!

 6. Har en väninna som gjort detta och hon tyckte verkligen att hennes livskvalite förbättrades, hon jobbade som småskollärare och det jobbet förde med sig u en del utflykter och utevistelse …
  Önskar dig stort lycka till med op. Strongt att berätta om detta!

  1. Tack Cecilia, tycker att det är viktigt att försöka få ut att hjälp finns att få mot något man inte är ensam om. En väninna berättade för mig annars hade jag kanske fortfarande trott att det är så det ska vara … Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *