En uppgift om att länka brott till varandra…

Vaknade lite tidigt idag, 4.30 så somnade lite i omgångar på bussen mot Göteborg. Vaknade att nacken bara föll då jag somnade vid minst 3 tillfällen under den timman. En take away kaffe på stationen och mot dagens föreläsning som handlade om något så spännande som gärningsmannaprofilering (GMP) som står för en teknik för att identifiera viktiga personlighetsdrag/karaktäristiska hos en gärningsman på basis av analys av brotten han begått samt står för den tolkning av brottskaraktäristiska som kan ge information om förevarens egenskaper.

Tror att vi är många som fascineras av denna gren som startade inom FBI. Läste John Douglas  bok Mindhunter för sisådär 21-22 år sedan och en av de mest intressanta böcker jag har läst. Frågan forskare ställer sig dock är hur stor validitet och reliabilitet finns inom GMP.  Kan man genom analys av brottsplatsen göra det möjligt att länka brott med varandra?

Något de gör väldigt bra på denna kurs i rättspsykologi är att de blandar teori med praktiska övningar. Idag fick vi nämligen fem olika fall med bilder på fem mordade kvinnor. Utifrån de verkliga bilder och den korta texten vi har fått ska vi redogöra för vilka mord vi tror har begåtts av samma gärningsman.

IMG_3060

Självklart lite speciellt att se bilder på fem på riktigt mördade kvinnor men å andra sidan det som gör övningen extra intressant. Imorgon ska jag sätta mig och reflektera över faktorer som modus operandi, rituellt beteende och signatur för att kanske komma fram till vilka mord jag tror är länkade till varandra.

Från skolan till 30 minuter i butiken (imorgon skickas en mängd olika ordrar) och så på en anställningsintervju för ska söka något sommarjobb tänkte. Har nämligen planerat en enda vecka semester för min del än så länge så oavsett om det handlar om timmar eller deltid/heltid tänkte jag skaffa mig lite erfarenheter en sektor jag aldrig har jobbat i.

Får se helt enkelt vad som kommer att ske men alltid spännande att titta på vilka möjligheter som finns.

Nu är kl. 19.30 och jag är redan väldigt trött efter många vakna timmar men tänkte ha en liten myskväll med min dotter <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *