#metoo …

Det har väl knappast undkommit många att den kände Hollywood producenten Harvey Weinstein har blivit anklagad av flera kända kvinnor för våldtäkt & sexuella trakasserier.

Han påstås sedan 30 år tillbaka har utnyttjat sin maktposition mot flera skådespelerskor som Angelina Jolie, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Kate Beckingsale. Skådespelerskor som sökte jobb i hans filmer och som i hans hotellrum antingen fick se honom naken eller   blivit utsatta för sexuella närmanden med orden att deras inställning till dessa kunde vara avgörande för att få den roll de sökte.

Han har efter alla avslöjanden blivit uppsagd från sitt eget produktionsbolag, frun har begärt skilsmässa och han befinner sig nu på rehabilitering.

Internet har svarat massivt genom att flera kvinnor har nu under #metoo berättat sina historier om de sexuella trakasserier som de själva har varit utsatta för i och utanför jobbet.

1*8xFyayuj5NV3CFOeOVR0fQ

Det är nog många kvinnor som har någon gång i livet varit föremål för detta typ av övergrepp och som nu som vuxen tar tillfället att lyfta fram sina egna upplevelser & historier för att på så sätt visa hur vanligt detta tyvärr är.

Själv har jag blivit utsatt för det både som barn och som ungdom och även om den händelsen som skedde när jag bara var 7-8 år är egentligen hemskare så är det den som ungdom som jag minns den ”smutsiga känslan” av då jag i den åldern visste att mannens sexuella påhopp var fel.

Jag bodde i några dagar hos det äldre grannparet där jag disponerade ett rum på nedre våning och där i det vardagsrummet som jag hade för mig själv satt jag och tittade lite på tv trött efter att ha jobbat som då 17-18 åring i en butik under Julhandeln.

Mannen kom ner och utan att säga något la sin hand på min bröst och minns bara hur jag stelnade i kroppen, osäker om jag hade missuppfattat situationen eller inte. Jag frågade ”vad han gjorde?” vilket fick honom att stanna upp, lyfta bort handen och gå därifrån. Minns dock hur jag den kvällen låg vaken och uppmärksammade alla ljud i rädslan över att han skulle komma tillbaka mitt i natten samtidigt som jag även minns hur jag undvek hans blick dagen efter.

Det som hände mig som barn var betydligt värre rent sexuellt men då jag var barn så förstod jag inte hur fel det var att den mannen som vi barn gillade så mycket utnyttjade sin position och den situation där vi och våra föräldrar hade en tillit  för honom. Jag satt glatt på hans knän innan våra simlektioner skulle börja medan han letade sig fram med sin hand där den inte hörde hemma.

Vill i detta inlägg nämligen lyfta fram hur viktigt det är att vi vuxna och föräldrar inte tvingar och är på våra barn om att de skall  krama eller bli kramade av någon vuxen släkting eller familjevän..

Att respektera och lära ett barn att de får säga ”nej” till en intrång i deras privata sfär kan vara avgörande för de tillfällen då man inte ens upplever att man är föremål för något sexuellt som barn.

#metoo

2 thoughts on “#metoo …

  1. Bodde hos en familj i Italien. En kväll kom en kvinna in och kröp ned i min säng. Hon tvingade till sig ett samlag och jag vågade inte slå larm för hennes man sov i ett annat rum. Det har varit ett trauma sen dess. Att inte kunna göra nåt.

    Vid ett annat tillfälle låg jag på sjukhus och på natten kom en kvinna in och vek undan täcket och började med oralsex. Jag var så sjuk att jag inte kunde gå ur sängen.

    En tredje gång våldtogs jag av en homosexuell man på en firmafest som hölls i en sportanläggning.

    1. Din kommentar är så viktig för om kvinnor inte alltid vågar berätta så är nog mörkertalet högre för er killar/män som utsatts för sexuella trakasserier. Hoppas att du har fått tala om dina upplevelser med någon som har hjälpt dig att bearbeta de för det är viktigt att inte hålla sådant inombords … Fruktansvärt att du har blivit utsatt för detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *