Mind of a Rampage Killer

Ett stort intresse är psykologi, delvis pga. psykiska sjukdomar i familjen, delvis pga. att jag nog ofta har ”brottats” med de där förutfattade meningar baserade på ett utseende eller på de materiella ting som en gång i tiden fanns i mitt liv när jag var barn och delvis pga. ett stort svek som nog har påverkat mig väldigt mycket.

Hur vi människor tolkar och vill placera andra i ett fack har alltid fascinerat mig samtidigt som jag även har en fascination för de där lite större rättegångar, för profiling, vittnespsykologi men även för serimord och massmord då det alltid finns en orsak i arvet och/eller miljön.

En dokumentär jag har tittat på och som söker svaret till de berömda skolmassakern i USA finns på Netflix och heter: Nova, Mind of a Rampage Killer.

Du hittar dokumentären HÄR.

maxresdefault

Väldigt intressant är att se hur de studier forskare har gjort om ämnet tyder på hur viktig föräldrarnas (i studien mammans) affektion och närhet är för barnets utveckling av empati samtidigt som andra studier visar på hur förklaringar till ett våldsamt beteende kan även ha biologiska orsaker.

Frustrationen av att ha blivit mobbad, depressioner och självmordstankar är också psykologiska faktorer till att en till synes ”normal” kille blir en massmördare.

Det finns alltid anledningar men aldrig ursäkter till ett våldsamt beteende och att försöka finna nästa potentiella massmördare innan det är för sent är något som engagerar många forskare intresserade av människans komplexa hjärna och de psykologisk/sociologiska aspekter (ex: acceptans) som kan leda till en våldsam handling.

Sevärd, intressant och viktig som förälder att se …

4 thoughts on “Mind of a Rampage Killer

  1. Både fascinerande och intressant med vad som ligger bakom människors olika beteenden. Studerar kognitiv neurovetenskap och kan tipsa om en bok som är skriven för allmän publik – Behave av Robert Sapolsky. Den tar bland annat upp olika aspekter av vad som korrelerar med våldsamt beteende, varför vi gör som vi gör helt enkelt.
    Trevlig Kväll!

    1. Tack Carol för tipset, skall beställa den redan imorgon och finner du profiling intressant så tipsar jag tillbaka om boken ”Mindhunter” skriven av John Dauglas, mannen som startade profiling i Quentico. I boken tar han upp olika fall där han studerar brottsplatsen och offret för att närmare kunna ringa den skyldige.
      Trevlig kväll till dig med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *