Att döda i kärlekens namn?

Läste precis ett inlägg som min syster har skrivit på sin facebook sida där hon ifrågasätter de rubriker som väljs för de artiklar som handlar om män som mördar frun/sambon/flickvännen och där det skrivna orden påstår att han mördade henne för att ”han älskade henne för mycket”?

Hur kan man som journalist få ihop det resonemanget och hur kan tidningar publicera ett sådant påstående?

Kärlek handlar ALDRIG om att fysisk eller psykisk misshandla den älskade.

När jag undervisade i psykologi på gymnasiet för många år sedan tog jag med mig en av mina klasser till en polis som jobbade som utredare och förhörsledare.

En otrolig spännade timma inne i en sal på polishuset väntade för oss alla med intressanta och skrämmande fakta men även med de råd som en erfaren polis ville ge till mina elever. Han vände sig först till tjejerna i klassen och berättade att de skulle se svartsjuka som en varningssignal då något som kan kännas lite smickrande i början kan få förödande konsekvenser.

Han fortsatte med att berätta hur de alldeles för svartsjuka män/killar eller för all del även kvinnor/tjejer först kräver att tjejen/killen inte umgås med vänner av motsatt kön för att till slut kräva att hon/han inte ens får umgås med sina vänner eller familj.

Man äger saker men man kan aldrig äga en människa och kärlek handlar om att ge energi, glädje och visa respekt aldrig om att nedvärdera, kränka eller misshandla.

Googlade på orden ”han dödade henne för kärlek” och det är skrämmande hur många artiklar med de orden som kommer upp vilket tyder på att det inte är bara italiensk media som döper sina rubriker med de orden.

Tycker nog att budskapet blir skrämmande och felaktigt och att median borde ta ett större ansvar i sitt val av ord för den här typen av artiklar.

 

2 thoughts on “Att döda i kärlekens namn?

  1. Du borde fortsätta att undervisa gymnasieelever, det tror jag du är super på! Snygg vit bus på inlägget efter detta. sexolog, varför?? Kramar M

    1. Vi får se vad jag gör på halvtid vid sidan av butiken =) Lite spännande är det att se vad jag kommer att välja för just nu har jag ingen susning =) Sexolog för det är en blandning mellan psykologi och medicin men tänkte söka lite olika utbildningar för att se lite vad som lockar mest … Kram tillbaka till dig <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *