Om recensionerna på Grand Hotels facebook sida…

Det har troligtvis inte undgått många att Sverigedemokraterna hade sin ”frihetsprisgala” på Grand Hotel i Stockholm.

Inbjudna var ca 400 gäster från flera europeiska länder och vars åsikter sympatiserar med SD och den högerextremistiska politik de står för.

På facebook såg jag, tidigare idag, att flera ”vänner” recenserade Grand Hotel och började undra om alla hade varit där senaste dagarna =)

Bilden nedan är hämtad från Grand Hotels facebook sida.

14317628_10154165130328101_2118608238426521652_n

När jag sedan läste DENNA artikel på Aftonbladets hemsida förstod jag att recensionerna handlade inte om en grundad på den upplevelsen man förväntas av gäster gällande service, städning, mat men en som gällde framförallt det missnöje (eller stöd för all del) många kände gällande att Grand Hotel hade tillåtit ”de” att ha sin fest där.

Mina ”facebook vänner” tyckte olika gällande detta men hur tänker Du och vad tänker Jag?

Måste erkänna att jag ser det lite från olika perspektiv…

Å ena sidan förstår jag kritiken över att många tycker att det ”känns fel/är moraliskt fel” av Grand att hyra ut sina lokaler till människor som förknippas med rasistiska åsikter samtidigt som jag även tycker att vi har valt att vara ett demokratiskt land vilket innefattar att man skall behandla alla lika oavsett hudfärg, kön, religion … Att neka SD rättigheten till att hyra in sig (så länge de följer hotellets regler) är det demokratiskt?

Vi gör det lite för enkelt för oss om vi står och värderar vår demokrati högt endast vid de tillfällen alla tycker lika i allt det vi människor kan och tycker olika om. Samtidigt finns nog rädslan för att historien kan upprepas om vi inte tydligt visar vad vi tycker i något så grundläggande och viktigt som människors lika värde.

Just i detta finns dilemmat.

SD förknippas med den politiska åsikten om att man inte ser på människor som lika värda, man välkomnar vissa och vill utesluta andra. De som tar avstånd från dessa åsikter vill utesluta SD och ger ett hotel dåliga omdömen utan att ens kanske har varit där men med rättigheten att göra det för att de hyr till de som betalar?

Vet att jag har nämnt det tidigare men tar upp exemplet om en av mina italienska professorer på gymnasiet i Italien som var väldigt sträng i sin betygsättning. Vid ett tillfälle berättade hon för oss att en av de sällsynta bra betygen hade hon givit till en elev vars uppsats innehöll provocerande åsikter som hon själv tog avstånd från. Då hennes roll som lärare var dock att betygsätta språket/grammatiken och inte åsikten så hade hon begått tjänstefel om hon hade låtit de framförda åsikterna i uppsatsen påverka betyget.

Grand Hotel Facebook sida har alltså blivit ett digitalt politiskt slagfält, fel forum för det eller skall man ta möjligheten att visa sitt ståndpunkt?

HÄR senaste artikeln om att Grand Hotel försökte bryta kontraktet.

Nu väntar en Treo till, min sköna filt och ”Så mycket bättre” från soffan innan jag hoppas att en god natts sömn gör mig frisk =)

2 thoughts on “Om recensionerna på Grand Hotels facebook sida…

  1. Allas lika värde är ett ord som mjölkas hårt och ofta från vänster sidan.

    Dock så gäller det fina ordet bara om man tycker som dom och röstar på v,fi,mp , gör man inte det så är det helt legitimt och hänga ut, trakassera dom som tänker olika oavsett om man röstar på KD,SD etc.
    Är sverige ett demokratiskt samhälle? Svar nej.

    1. Jag tror att det känns viktigt för många att ta ställning (även kanske i fel forum) pga. den där rädslan om att den som ”tiger accepterar” … Vet inte om ordspråket finns i svenska språket men det gör det i mitt modersmål. Det är inte så märkligt att den oron finns om man tänker tillbaka på historien så självklart finns olika infallsvinklar.
      Troligtvis är det så att vi lever i ett demokratiskt land så länge man har att göra med människor som förespråkar demokratin och med detta människors lika värde …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *