The Maleficent …

Något både Nicole och jag älskar att göra, oavsett dag, årstid, väder är att gå på bio. Finns inget bättre än en bra film på storbild, stänga in sig och låta sig uppslukas av en historia som berör.

Sedan hör vissa saker till ett biobesök =)
DSC_0023
Klockan 21 började filmen ”The Maleficent” med bland annat Angelina Jolie i huvudrollen.

Vi har nog alla sett Disneys ”Törnrosa” eller ”La bella addormentata nel bosco” som den heter i Italien. Om inte annat känner vi till historien men efter kvällens film kan jag nu hela historien för som alltid finns en före den handling vi redan kan.
8c001ee34f5040f8bc353134e39dfb47
Filmen är trots sin saga en mycket psykologisk och djup film där den röda tråden handlar om ”att den finns alltid en förklaring”. De flesta har tyckt att hon var den elaka fen och visst var hon elak även i kvällens film men inte bara det.

När jag undervisade i psykologi på gymnasiet tog jag vid ett tillfälle mina elever till att träffa en polis som jobbade med förhör på barn och ungdomar och som självklart hade mycket att berätta.

Bland annat berättade han historien om en liten kille som blev misshandlad, som tvingades att lägga sig i en kista, bli begravd med en rör genom jorden för att kunna andas och där styvpappan kissade för att hämnas på den lille pojken som hade hotat att han skulle berätta om all psykisk och fysisk misshandel. När polismannen hade berättat klart denna fruktansvärda historien om barnmisshandel så avslutade han med att säga vem det där barnet är idag. Han blev nämligen en känd mördare …

Får vi en förståelse för vissa handlingar när vi blir medvetna om förklaringar av svek och där hämnden blir någon slags frigörelse från sin egen smärta? Kanske, kanske inte… Vissa av oss förstår, vissa andra har svårare för det.

Självklart handlar det om förklaringar men inte om ursäkter till vissa beteenden om vendettor eller handlingar som borde inte göras men de är en verklighet oavsett dömande åsikter.

Förklaringarna finns dock alltid där oavsett om det handlar om att vi inte vågar eller blir kära, om vi är mörkrädda, om vi väljer medvetet bort barn, om vi blir shopholic eller om vi klarar inte av ensamheten.

Bakom allt finns en historia och en förklaring och det är det som berör i denna film. Se trailern HÄR.

Har du inte sett filmen tycker jag verkligen att du skall se den för detta är en vuxen saga med en djuphet. Jag tyckte att det var en fantastisk mänsklig sagoberättelse …

 

2 thoughts on “The Maleficent …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *