Miljö & ekonomi …

Visste du att vart tredje sålt batteri återvinns inte? Har du några gömda i ditt eget hem? Gamla mobiltelefoner? Ja, någon som fick besök av två duktiga hundar, Joy och Mr Big, som är utbildade till att just spåra batterier är min fina väninna Magdalena Graaf.
IMG_7710
Se denna video på youtube HÄR. Det är Batteriåtervinningen som står bakom den och den uppmuntrar oss att gå igenom lådor, väskor och skåp för att tänka på vår miljö, den som vi borde värna om då den är vårt hem oavsett hur vi bor och var vi bor.

Lite eftertanke denna dag i form av batteriåtervinning men även gällande ekonomi.

Även om utåt sätt kan det tyckas ibland annorlunda så är ekonomin frågan något som tynger både Jessica och mig då vi sitter med höga lån från förra butiken.

Lån på banken och lägenheten, CSN från åren i skolan, hyra samt alla andra räkningar som tillhör de ”vanliga” i ett hem. Samtidigt vill man försöka komma iväg på någon semester och har en dotter som kostar för vi kan nog vara något eniga om att ha barn är inte billigt =) Hår, naglar och lite annat ytlighet på det och inte konstigt alls att man blir stressad i sin vardag.

Idag har Jessica och jag bestämt oss för att ta tag i detta och se över vår lilla ekonomi på var sitt håll.

Det vi har bestämt är att skriva ned allt vi betalar oavsett om det handlar om en sak, en räkning eller upplevelse. Allt skall minutiöst skrivas ned för att i slutet på månaden gå igenom var dessa förbaskade pengar som man både älskar och hatar tar vägen. Ibland vet vi det men ibland vet vi inte det.
DSC_0044Jag är väl ändå inte den enda som kanske har 500:- i plånboken för att efter en dag inse att någon måste ha tagit den då det finns bara 100:- kvar och då utan att man har köpt något?

Känner ni igen er?

Därför utmanar jag även er att ta tag i detta för även om jag kanske hade kunnat tänka mig att vara med i något tv program så kan jag inte tänka mig att vara med i ”Lyxfällan”. Att betala av lån är inte detsamma som att slösa men visst känns det tråkigt att i många år framöver betala för ett misstag man gjorde när man köpte ett bolag som gick back till ett pris som var helt utanför all förståelse? Ja, vissa misstag får man betala dyrt för men nej, jag är inte bitter =)

Nu gäller det dock att se över det man kan och visst kan man se över lite här och där i slutändan.

Nicole skall exempelvis få 600:-/månaden och de pengar skall täcka fika/bio (om hon går med vänner) under de två veckor om månaden som hon är hos mig. Hon slösar bort så mycket mer än det så detta är ett sätt, även för henne att lära sig att pengar är en begränsad vara, väldigt mycket begränsad.

Jag hoppas att även du kanske känner för två utmaningar idag där en handlar om att leta upp gamla batterier för att återvinna dem och den andra att skriva ner vad du gör åt dina pengar på för att senare kunna se över var man kan spara pengar.

Jag gjorde åt 28:- i kaffe och Jessica 25:- (jag betalade och Jessica gav mig ”hälften”, därför skillnaden), nästa steg är att kanske ta med oss thermos med kaffe till Stadsparken? =)

 

 

One thought on “Miljö & ekonomi …

  1. Det är otroligt viktigt att se över sin ekonomi. Fick lite extra pengar i samband med min skilsmässa för två år sen. För ett tag sen fick jag frågan från sonen vad pengarna gått till, då det inte fanns många slantar kvar. Kunde verkligen inte svara på det, men de har försvunnit bland de där slantarna som helt plötsligt inte finns kvar längre ;-) Har idag ett program på datorn där jag skriver in allt jag köper så får jag en sammanställning över ekonomin månadsvis. Kanonbra för visst håller man lite mer i pengarna när man ser att de försvinner ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *