Bestäm dig …

På flygplatsen igår köpte jag en pocket bok som lockade min nyfikenhet och då jag älskar böcker som tar upp ett varmt ämne för mig: människans beteende.

Boken heter ”Bestäm dig” och är skriven av Pelle Tornell som har en bakgrund som enteprenör och företagsledare men som idag kan skriva på sin CV även föreläsare samt författare. Han anses vara en av Nordens ledande beslutsexperter och anlitas världen över för att undervisa och hålla workshops om ”det nya beslutsfattande”.
DSC_0778Med tanke på vad jag har precis gått igenom och då jag hann läsa bara 30 sidor skall jag ändå förmedla vidare några av hans skrivna ord för jag tror att de flesta av oss kan få sig en tankeställare av dem.

… ”Hjärnan utvecklar en kunskap, eller en intelligens, genom massor av praktisk erfarenhet. Detta sker till stor del i det emotionella beslutssystemet. Det verkar alltså som om enda möjligheten till att bli riktigt bra på något är att göra många fel och misslyckas väldigt många gånger, det är helt enkelt så hjärnan lär sig vad som fungerar och vad som inte fungerar. Den danske fysikern Niels Bohr uttryckte det på följande sätt En expert är en person som har gjort alla misstag som kan göras inom ett väldigt smalt område. Om vi accepterar att det enda sättet att egentligen utveckla en tillförlitlig magkänsla är att misslyckas och att göra antaganden som inte stämmer kanske vi också kan omvärdera vår syn på att göra misstag, och att misslyckas.

Det är bara genom att gång på gång misslyckas som vi kan utvecklas och bli riktigt skickliga på något. En person som lyckas med allt är bra på att ha på kort sikt, men på långt sikt borde den som gör misstag och förstår varför, bli en större tillgång i olika beslutssituationer. Det är viktigt för företag och organisationer att skapa kulturer där det är accepterat att misslyckas, att människor kan öva på att fatta viktiga beslut i ett trygg miljö där konsekvenserna av ett misstag inte blir för stora.”

Kompetensnivån på piloter höjs i simulatorn där det är accepterat och där till och med uppmuntras att göra alla tänkbara misstag för att inte göra dem i verkliga livet. Som ytterligare ett exempel blir idrottare blir bättre genom träning och misslyckanden.

Nu har jag inte läst så mycket av boken ännu men den innehåller många små aha upplevelser som jag gillar för den ödmjukhet de uppvisar. Nu skall jag läsa vidare …

4 thoughts on “Bestäm dig …

  1. Det lät som ett bra boktips! Tack :-)
    Jag håller med dig att det är intressant med människans beteende!

  2. Hej Michela! Hoppas du mår bra trots alla omständigheter. Jag har följt din blogg o butik länge. Trist att det skulle bli så mycket strul för er, men jag tror det kommer bli toppen snart i er nya butik och sååå spännande med webshoppen. Ni sålde ju Ldir tidigare. Kommer ni göra det nu i fortsättningen också? Jag skulle så gärna vilja köpa såna som Magdalena hade på Formex sist. De där brun-beiga, som sitter nedhasade, som är så snygga till klänning, långtröja etc. Vet inte vad modellen eller färgen heter :( Har skrivit på flera olika bloggar o frågat men får inga svar :( Vet du vad det heter? Kommer ni få in några sådana? eller andra modeller? Lycka till nu med allt :) Håller tummarna för er:) Kram till er båda

    1. LdiR fortsätter vi inte med men du kan köpa dem direkt från Italien också och där kan du nog se alla modellerna har jag hört från andra kunder … Lycka till i sökandet! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *