Träning eller kost eller både och … ?

Det finns alltid frågor som splittrar människor i olika lag då vi ofta skall ta ställning till vilket som är det rätta svaret och då att gå ner i vikt är något som intresserar de flesta söker vi efter den hemliga och lätta utvägen mot det målet.

Vidare kommer dock den viktigaste frågan i detta tema. HUR? När det gäller kost finns det mängder av olika ”dieter” eller kostråd. Olika benämningar, olika förkottningar, bara fett, light, rena produkter, points, äta bara under några timmar om dagen för att fasta resten av dagen och mycket mycker mer.

Man kan lätt bli yr av alla olika rekommendationer som fungerar på vissa och inte på andra. Receptet är dock väldigt enkelt: ät inte mer än vad du förbrukar under dagen och lägg dina kcal på nyttigare sådana. Jag tror inte att vi behöver köpa kokböcker, ladda ner apps or you name it för att veta vad som är bra för oss och vad som inte är det.

Vi är ju trots allt ”homo sapiens” eller hur? Vi tar som exempel: är godis och chips bra? NEJ  Är broccoli, advokado och kyckling bra? JA. Rätt så enkelt att i stora ramar veta eller gissa sig till vad man får och inte får äta för att hålla en någorlunda rätt kost.

Hur svårt kan det egentligen vara? Ja, kost är viktig för att gå ner i vikt men glöm inte att din kropp blir kanske smalare av det men den blir inte snyggare ” bara för det”. Vi människor har olika kroppsformar,  det vet vi då olika kläder passar olika beroende på om man har en sk. päron figur eller inte.

Glöm inte att kroppens figur kan förändras genom träning men inte genom kost för är du en päron kommer du alltid att vara en päron oavsett om du väger 90 kg eller 60. Det träning lyckas med är att se till att du kan förändra formerna, det kan inte mat åstadomma på samma sätt.

Vissa tror att jag har fixat mig genom operationer och that s it! Såååå fel! Sanningen är att jag vägde ca 93 kilon när jag födde min dotter, jag ammade henne i närmare 10 månader då flera jag kände fick sluta för att de gick ner i vikt för mycket. Alla andra men inte jag för jag hade många kilon kvar ett år efter Nicoles födsel. Missnöjd med hur jag såg ut, trött och allmänt ”irriterad” över mig själv för den icke kontrollen jag hade gjorde att jag tillsammans med en väninna försökte finna ”den enkla vägen”.

Vi åkte till en klinik i Gbg då vi ville fettsuga oss men under konsultationen fick jag reda på att jag skulle gå ner  10 kilon och hon 20 för att det ens skulle vara aktuellt. Under bilfärden hem satt vi helt i tystnad och när vi kom tillbaka till Borås hade vi bestämt något nytt … Vi började träna tillsammans med en PT.

Första gången var jag på väg att svimma efter 10 minuter. Han fick hämta en kudde och en halv banan åt mig för jag var blek och mådde illa … Detta efter 10 min på löpbandet!!! =)

Min dåvarande sambo skrattade åt mig och frågade ”skall du verkligen tillbaka efter dagens göra bort dig” =) (det sa han på skämt så klart men kanske även med lite allvar) men jag gick tillbaka och sakta men säkert blev jag ”addicted” till nyckelordet ”träning”.

Vad gjorde träningen för mig? Den gjorde mig piggare och i och med att jag tränade ville jag inte förstöra det genom att gå och köpa en bulle eller en påse med godis. Den onda cirkeln av lathet och osunt mat gav plats till den goda cirkeln av träning och sundare mat. Jag har aldrig varit den som är strikt under längre perioder men jag har ändå ett vetande i att man går upp om man äter mer än vad man förbrukar och tvärtom.

Den kunskapen sitter  majoriteten av oss inne med. För att se vad man pratar om räcker det att man tittar på personer som har gjort en viktresa … Titta på min väninna Johanna som skrev om löpning i ett inlägg HÄR. Precis löpning var receptet även för mig när jag började tappa vikt och få en mer tonad kropp. Varje dag startade jag dagen med en väldigt tidig morgonpromenad som innehöll lite löpning. I början var det kortare intervall, sedan längre för att sedan innehålla variation av löpning.

Samma sak gällde för Johanna när hon började komma i form för att själv bli nöjd med sin spegelbild. Ingen kan ta ifrån henne att hon har lyckats och att hon nu skall utbilda sig till personlig tränare måste kännas underbart för henne. Tummen upp för att skapa förändringar och inte stagnera i livet!

En som kan sitt i detta är även Jonas Colting. Rekommenderar en av hans föreläsningar … De gör att du vill röra dig och äta rätt. Han visade mig hur man skall löpa då han anser att många löper fel. Skall kontakta honom för att fråga om han kan ge tips men på hans hemsida finns även en blog där han skriver provocerande men med kunskap.

Ett år efter Nicoles födelse hade jag fortfarande 14 kilon att gå ner.
IMG_0160

Det lyckades jag tack vore träningens underbara effekter på allt annat medan innan hade jag bara försökt ”börja banta”. Vet ni, oavsett hur många böcker vi köper om olika sätt att äta rätt så är min personliga åsikt att ”att röra på dig är det bästa receptet av de alla” och den står inte i någon kokbok.

Jag vet att det är mycket enklare att gå till en bokhandel och köpa en bok om hur du skall äta men mitt tips är att istället gå ut en pw imorgon bitti så lovar jag att du kommer att känna dig så mycket piggare och nöjd med dig själv samt att du även kommer att ”tänka till före” du tar i munnen det du inte borde för du och jag vet vad som är nyttigt/onyttigt.

Efter fyra månader med löpning och gym såg jag ut så här och vill bara poängtera att det enda onaturliga jag hade gjort här var en bröstförstoring på 380 gr och inget annat …
292332_10150909220918660_1483830608_n

Det går att skapa en förändring, vi är många som har gjort den resan, som vet hur jobbigt det är kontra att säga ”jag börjar på måndag” istället för ”imorgon eller just nu” för sanningen är att vi i slutändan lyckas bara ” lura oss själva” och ingen annan.

LCH, GI, eller vad alla kostråd heter på marknaden som  säkert är bra men som mig lyckas bara förvirra  då du går istället upp om du blandar det ena med det andra …

Hahaha! Mitt råd är så mycket enklare: ät lite av allt och mer av det du vet är nyttigt och rör på dig. Gå de där promenaderna/löpningarna som gör dig piggare, gå till gymmet och svettas lite. Det är faktiskt ingen som bryr sig där om du har 5-10-15-20 kilon att gå ner. Är ni som jag var i början tänker ni nämligen ”jag går till gymmet när jag har gått ner i vikt först lite” … FEL, gör det direkt så går du ner utan undanflykter.

Ja, det var nog allt från mig då jag ville kolla om ni har kommit igång oavsett om det gäller en promenad eller en tävling i cross fit. Imorgon skall jag ta kontakt med de som håller kurser i boxning för det tillsammans med tennis, gymmet, pw och löpning skall göra att min kropp får en förändring med synligare magmuskler, tajtare armar och framförallt en piggare och gladare jag =)

Min 42 åriga kropp har hållit sig inom 3 kilon plus eller minus men nu vill jag att det skall just gå ner och bli starkare …

I somras.
IMG_0161
Nu skall jag sova men imorgon väntar en PW efter jobbet … Inga ursäkter gentemot oss själva för vi ser väl ändå igenom sådant eller? =)

30 thoughts on “Träning eller kost eller både och … ?

 1. Wow Michaela….vilken resa även du gjort. Som du skriver, det är ingen lätt väg, men har man bestämt sig så……sen kan man ju åka av vägen, men då är det bara svänga upp igen.
  Jag blir alldeles trött av att folk tjatar på mig att börja på Friskis…..jag väljer väl själv vad jag vill……
  Och nu är just Friskis inget alternativ för mig, varför jag ringde en annan anläggning som oxå har sjukgymnaster tillhands då min rygg kan vara dum….
  Jag frågade hur det var med tillströmmning av folk, och sa att jag helst inte vill bli stående o behöva vänta vid maskinerna. Döm om min förvåning när människan säger, ja men då kan du passa på att vara lite social……VA?? Jag betalar inte dyra pengar på att gå o va social, det är jag i mitt jobb så det räcker…..Nåväl, det blir inget av med det stället heller. Har nu skaffat mig en egen PT, och vi har förmånligt på jobbet med träningslokal, så det får det bli.

  Kram och fortsätt vara den du är och skriv det du skriver för det går direkt till hjärtat.

  P.S Jorå, Johanna är en tjej som kan inspirera, så även på mig så nu är jag på god väg…..

  1. Det är en sådan otrolig skillnad att ha en PT om man har möjlighet till det för samma övning blir så mycket jobbigare när någon som kan sitt tittar på att du gör rätt. ibland räcker det verkligen att man håller ryggen annorlunda för att man skall få kämpa så mycket mer samtidigt som man får lära sig att göra de olika övningarna korrekt så att man inte skadar sig …
   Ja, vi gör alla olika resor och det viktiga är att även om man väger mer än vad man vill så kan man … Vi är några som verkligen har gått ner sina 15 kilon övervikt så det går men ingen bok, PT eller annat kan göra det, bara vi själva =)
   Hoppas det går bra med din träning <3

 2. Ja!!! Ett topp inlägg! Jag håller med. Tänkte först…hmm inte bara utsidan…men det som händer inne i kroppen! Det är det viktigaste för att det strålar ut. Tänk vad många som tränar o äter skit produkter till detta…hur ser de ut inuti…eller olika dieter med massa fett…hur ser blodkärl osv ut?…ja,måttliga mängder o träning! Som du skrev, vi är homosapiens,våra kroppar har dessa behov redan från start..något som vi inte behöver är stress..det va väl ingen stress i starten av allt…möjligen stress över att jaga och fånga ett tillräckligt stort djur så familjen fick mat ;)
  Ja,jag kan tjata i en evighet om detta….näring,näring,näring,träning,träning,träning!Men maten idag…kass…berika med något,tex herbalife…eller köp hos en bonde;)
  Nu ska jag ner i källarn o promenera! Tack för inspiration:)

  1. Visst är det så … Säga vad man säga vill men i Italien äter man oftast enkelt och ”rättare”. Maten smakar och ruccola, tomater och bresaola/parmaskinka med lite olivolja och parmesan ost… Det räcker och så gott =)
   Ja, jag skall minsann också röra på mig …
   Vet inte hur mycket homo sapiens det är i mig ibland bara =)

 3. Jag som jobbar med att hjälpa folk att gå ner i vikt brukar säga att alla dieter fungerar, bara man håller dem. För det är ju det som är grejen; att inte se det som en kur utan en livsstilsförändring. De flesta står ut 5-6 veckor, sedan faller de tillbaka i gamla mönster eftersom det inte gick neråt tillräckligt fort. För att lyckas måste man välja ett sätt som man kan leva med resten av livet utan att tröttna och sedan måste man ha tålamod! Min sambo gick ner 60 kg med Viktväktarna och jag har gått ner 12kg, vår nya vikt har vi hållit i drygt 10 år. Lycka till med allt du gör och önskar av livet :-)

  1. Kosten är ju jätteviktig, men i min resa väljer jag att inte ändra om kosten så radikalt än. Förändringen i den är att vi, jag och min man, väger portionerna. Och bara det har gett resultat. Tagit bort så mycket ”rent socker” som möjligt. Jag vill/måste träna för att må bra och att min kropp ska fungera, sen blir jag så mycket piggare och gladare.
   Kram och ha en skön vinter

  2. Wow! 60 kilon är mycket men det är just det som är grejen … Det går när man väl har bestämt sig och även om en PT och en kokbok kan vara de rätta verktygen så tror man att de skall göra det man själv inte orkar och då blir det lätt fel… De kan ge råd men i slutändan är måste man själv agera …
   Lycka till själv <3

 4. Hej
  Vilket snyggt jobb du åstadkommit :) och jag håller med dig om att en PT är guld värd.
  Med detta inlägget vill jag egentligen ställa en helt annan fråga, På ditt inlägg före detta är det en bild på din dotters rum. Där finns det en ”provdocka” överkropp. Min dotter vill hemskt gärna ha en sådan, vet du var jag kan få tag på en sådan?

  Tack för en bra och underhållande blogg :)

 5. Wow! Detta behövde jag läsa, jag är på… jag ska bara-stadiet… men nu jäklar!!! Bara för att jag är 45 år behöver ju inte betyda kärringkropp, och trött!! Fast man kommer dit till uppgivenheten och deppigheten, och svaret är att tvinga sig ut för att må bättre md hjälp av promenader, eller hur! Du gjorde ett jättebra inlägg

  1. Tack snälla … Anledningen är att jag har varit där du känner själv att du är och tänk på en sak som fick mig att tänka till … Tänk att det är du som styr den handen som går och tar det onyttiga, ingen annan som tvingar dig att göra det … Allt börjar i hjärnan så det handlar om att tänka om, att hitta sina belöningar i något annat och den känslan att ha klarat sig en dag utan onyttigt och genom att gå den promenaden är en sådan underbara känsla … Lovar det … Skall själv nu ta tag i det igen … Lycka till <3

 6. Hej Michela.

  Förlåt men är det verkligen du på den tjocka bilden? Har mkt svårt att förstå det….. (jag menar inte att du ljuger, bara så svårt att ta in…)

  Men jag är inte helt överens med dig då du säger att träningen är nr 1. Ändrar vi inte kosten så kan vi träna ihjäl oss utan att få en förändring. 80/20, där är bästa fördelningen av kost/träning. Träningen får våra kropp att bli smidigare och skulpturerad, medan kosten står för viktminskningen. Jag äter enligt LCHF sen ett år tillbaka, har gått ner 15 kilo, men tränar väldigt lite. Kör squats och lite promenader bara. Den viktnedgången hade jag inte fått med bara träning. Däremot har rumpan snyggat till sig ;)

  För övrigt , mycket bra skrivet av dig, och visst är det peppande att verkligen se ett resultat, som både du och Johanna uppnått, jag gläds med er <3 . Jag kämpar vidare med mina resterande 15 kilo ,,,, 1 juni ska jag vara i mål :D Kramis <3

  1. Vad roligt att du har lyckats och visst är det så att båda är viktiga så man kan inte säga att det räcker med kosten eller med träningen …
   Ja, det är jag … Har även en hemskare bild på mig som jag lägger till kanske under dagen, om jag vågar =)

 7. Underbart skrivet!!
  Vilken resa du har gjort och tack för att du delar detta med oss!!

  Jag har själv kommit igång med träningen och det känns såå bra!!
  Men man ska utgå från sig själv och sina egna förutsättningar, det funkar för mig :-)

  Ha en bra dag!!
  Kram!!

 8. Tjong! Mitt i prick, precis så enkelt och så svårt är det med kost/vikt/rörelse balansen.
  Tack för inspiration! :)

  Hälsar
  Jessica i Götet

 9. Hej

  Du överraskar hela tiden med inlägg…Det är så skoj att läsa din blogg…Oj, oj vilken resa du gjort…Grattis….Jag trodde först inte att de var du på bilden…lycka till med allt…
  Ha en bra kväll
  Kram Nettan

 10. Håller med dig :) men jag tycker också att det fokuseras lite för mkt om träning o kost överallt, jag pratar inte så mkt om att jag tränar mån-fred folk tycker det är trist att prata om det, o vill man göra förändringar är det bara en själv som kan lyckas, jag är 50 fyllda o får kämpa hårdare än när jag var 40 men har lyckats gå ner mina 15 kilo jag la på mig efter jag slutat röka för 3 år sedan…..så vill man kan man absolut ……du är super fin :) go girl!! kram

  1. Tusen tack Eva … Visst är det kämpigt och det man inte alltid tror är att det även är jobbigt att ha 3-4 kilon som jag vill gå ner … De där små jäklarna försvinner ju inte =)

 11. Imponerande viktnedgång! Tycker du är skitsnygg på bikinibilden, önskar att du hade stannat där för nu är du alldeles för smal tycker jag

  1. Då är det nog kortets vinkel för jag väger tom 1 kg mer idag än på bilden ovan … Ibland ljuger lite kort beroende på hur man står =) men tack för orden … Kram

 12. Okej :) Så kan det vara. Har precis hittat din blogg via Maggan Graaf. Lite nyfiken på vilka ingrepp du gjort? Är du nöjd eller kommer du göra nåt mer?

  1. Det är nog mest brösten jag har gjort vid olika tillfällen och så en bukplastik som jag dock inte hade behövt göra då magen har aldrig varit något jag ogillat på mig =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *