Paris by night …

Jag älskar när mörkret faller och man befinner sig i en stad som Paris eller någon italiensk stad med gamla byggnader och mysiga lanternor som lyser upp staden. Notre Dame på kvällen, som hämtad ur en saga…

IMG_1486

IMG_1479

Processed with VSCO with m5 preset

Tania och jag körde en ”boomerang” på Instagram där vi krockar med texten att vi har iaf. inbyggda krockkuddar =)

IMG_1430

IMG_1455

Skinnjacka från CKN (har storlek 38 på mig)

IMG_1559

IMG_1483 2

IMG_1412 2

Det blev många skratt för vi var rätt så trötta när vi skulle hitta en ledig taxi som skulle ta oss till Eiffeltornet sista kvällen innan hemgång.  Men så kom en och vi blev lite sådär överdrivet glada. 10 minuter senare stod vi under en glittrande Eiffeltorn och man kan inte annat än att bli imponerad

IMG_1387

IMG_1398

För 25 euro får man åka ända upp och tjejerna ville så gärna det för som Nicole förklarade det ”Mamma, du vill väl att jag ska upptäcka världen?” och det är klart att jag ville det (tack Tania för att du också ville det =) för vi satt i kvällskylan när det började regna lite utan att kunna gå in i något mysig kafée medan tjejerna åkte upp. Först kl. 22.30 var de nere igen och de förklarade att de stannade endast ca 1 minut på varje level (det finns 3 stop) så all tid gick åt att stå i kö till hissarna upp och ner och detta trots att det var lite folk. Tania och jag satt nämligen i den avspärrade området runt Eiffeltornet för att finnas så nära som möjligt. De åkte upp och de kom ner och så fick de med detta bocka av den där sista ”things to do in Paris” som vi hade kvar.

IMG_1390 3

Vid 23 var vi tillbaka till vårt mysiga hotel med fantastiskt läge. HÄR bodde vi, ett hotel som jag varmt rekommenderar (bott där 4 ggr tror jag) om man vill bo för ett bra pris. Hotellet renoverades i maj förra året så fräscht och mysigt.

Vi bodde i två dubbelrum, Tania och jag hade bokat ett som var lite större med badkar men som låg vägg i vägg på tredje våning. Vårt dubbelrum för 4 nätter kostade ca 3500:- pp och direktflyget tur och retur med Air France (med bra tider) kostade 2000:- pp.  5500:- för 3 heldagar, 4 nätter i Paris. Taxi från flygplatsen till Paris centrum är 55 euro (fast pris) men att ta sig till flygplatsen är 10 euro dyrare. Vill dela med mig lite av priserna ifall ni planerar en weekendsresa och vill räkna lite på det.

Vi landade igår vid 16 tiden, Nicole gick till skolan idag och jag har nu skickat in en inlämning om den kognitiva intervjun jag fick testa förra veckan så nu har jag en halvdag för att plugga till morgondagens tenta. Om jag är stressad? Ska som sagt göra ett försök men visste redan vid bokning av resan att jag får vara beredd på omtenta men så är det bara att skaka på axlarna och tänka ”c´est la vie”!

Notre-Dame och Shakespeare & Company …

Lördagens något mer kulturella utflyktsmål för dagen var den fantastisk vackra katedralen Notre-Dame de Paris som byggdes 1163-1345 och där Napoleon Bonaparte lät sig krönas till kejsare den 2 december 1804. Många förknippar även Notre Dame genom Victor Hugos roman och Disney filmen som handlar om Ringaren Quasimodo.

IMG_1518

Att gå in i denna vackra katedral är gratis och killen som scannar lite lätt allas väskor var bara sådär underbar och trevlig så jag vill verkligen påstå efter fyra besök i Paris att fransmännen är fantastisk trevliga, de bjuder på det där lilla extra så glöm bort de gamla myterna om att de skulle vara allt annat än det för det stämmer inte. Trevliga och otrevliga finns överallt helt enkelt. Min personliga erfarenhet är bara positiv vilket jag tycker att man ska framföra när man så lätt generaliserar som människa om andra.

Vi gick självklart in för att njuta av det mäktiga i att man kunde anno 1163 kunna börja byggandet av något så stort med de detaljer som kännetecknar denna katedral.

IMG_1515

IMG_1514

IMG_1508

IMG_1513

IMG_1501

Vissa besökare sticker ut mer än andra och man undrar vad hans historia är …

IMG_1497

Vi stod i kö max 3-4 minuter för att komma in vilket inte är det brukliga när turister invaderar staden =)

Från Notre-Dame till en bokaffär som tjejerna hade på sin lista. På vägen dit gick vi förbi många säljare och bland de fanns just en som sålde exakt det som de också hade på sin lista över saker att göra/köpa i Paris. Ett halsband som gjordes på plats under 2-3 minuter med sitt namn. 10 euro styck kostade de så frågade snällt vad vi skulle få om vi köpte 4. Han log och med glimten i ögat svarade ”40 euro” Hahaha! Så klart, inget prutande här och så är jag inte den heller som tycker att man ska pruta när någon försörjer sig på sitt hantverk. Det slutade med att vi köpte 5 för 50 euro =)

Alla valde kedja och namn i silver och jag i guldfärg och om du undrar över Tanias läckra denim skjorta så är den från One Teaspoon och finns HÄR för 699:- (1/XS och 2/M kvar). De är normala i storlek och Tania har S på bild.

IMG_1496

IMG_1493

I väntan på våra halsband …

BEBE49F6-3797-4B31-80C6-FA536CFBE0EE-12781-00000C2EE5113E5D

Ska visa senare mitt för har inte packat upp allt ännu …

Från Notre-Dame till bokaffären Shakespeare & Company tar det 5 minuter. Bokaffären som är en känd sådan i Paris är fantastisk och verkligen värd ett besök men hade önskat gå dit när man inte är turist trött och bara sätta sig på en av bänkarna i denna lilla miljö för att njuta av en stunds läsande.

IMG_1489

Words … Nya och gamla böcker på olika avdelningar, på olika våningar. Bokaffären om jag har läst rätt info är känd då den är den första som sålde litteratur som inte bara var fransk.

IMG_1487

IMG_1661 2

Är ni i min generation så kanske ni minns att vi skrev på liknande skrivmaskiner? Jag gick tom. kurs i Italien för att skriva snabbt med alla fingrar och var bra på det =)

IMG_1377

Nicole och jag köpte oss en bok om Chanel som ett litet minne <3 Ska visa även den senare … Efter bokaffären var vi väldigt hungriga då vi hade ätit en riklig och lång frukost men ingen lunch så vi gick in till en ocharmig restaurang bara 100 meter ifrån då vi började beklaga oss så vi behövde en paus och mat innan vi tittade omkring oss kring Notre-Dame igen då mörkret hade börjat falla och staden blev ännu vackrare.

 

 

 

Monmatre & Sacré Coeur …

Vi fortsatte turista Monmatre igår.

IMG_0840

Äntligen en gruppbild <3

IMG_0841

IMG_0888

Jag bara älskar det här huset så var ”tvungen” att fota det för att visa hur vackert det är. Tänk att plugga, sätta sig i ett kafée här på Monmatre, ta en kopp kaffe och sitta där och plugga. Jag tror att jag skulle lära mig mer där än hemma i mitt vardagsrum men kanske ren inbillning. Om inte annat så hade det varit fler sinnen inkopplade under pluggandet men nu till mitt hus för självklart skulle jag ha bott här som student… Mitt liv i en liten bubbla =)

IMG_0883

IMG_0882

IMG_0853

Vi gick vidare till Sacrè-Coeur vars översättning till svenska är ”Heliga hjärtats basilika”, en populärt och känd romersk-katolsk basilika som ligger här i Monmatre. Man fick inte ta några kort men vi gick in, tände var sitt ljus och satte oss faktiskt en stund för att tänka och be. Älskar att sitta i det tysta och känna av all den historik som finns i väggarna.

Processed with VSCO with m6 preset

På väg ner för trapporna och i slutet av de upptäckte vi en karusell, en riktig fin sådan så självklart gick vi till kassan för att köpa biljetter. Tjejerna var snabba ”Ni tar första runda så kan vi fota er så tar vi nästa så fotar ni oss” Ett bra upplägg tyckte Tania och jag som hoppade direkt på var sin häst för 2 euro.

IMG_1201

IMG_1198

Processed with VSCO with m6 preset

IMG_1196

IMG_1111

IMG_1122

Från karuseller till det där distriktet där bland annat Mouline Rouge ligger för självklart var en bild framför den berömda röda kvarnen lite av ett måste. Jag har varit på showen en gång tidigare med min väninna Louise men vi var inte så imponerande.

IMG_1094

IMG_1079

Runtomkring är det mycket shopping som gäller de där mer intima aktiviter =) så vi lämnade Pigalle området för att åka till det stora kända shoppingcentret La Fayette. Gick dock och satte med mig lite sur och tog en kaffe istället för hade lätt kunde göra åt det jag inte har. Man såg män som köpte den där asken från Tiffany som jag så gärna själv velat få efter på filmen Sweet Home Alabama. Se den scenen jag menar HÄR för jag vet att det är en film MEN som sagt vissa shoppar de utan att det behöver vara ett giftermål inblandad =)

Tjejerna gick runt själva och köpte var sin mugg och kläder medan vi satt där med vårt kaffe (hahaha!) Vi var nog bland de sista som lämnade och satte oss och åt på ett mysig liten restaurang bara 200 m. därifrån. Taxi tillbaka till hotellet för klockan hade blivit över 22 och vi har en heldag även idag som vi måste vara pigga inför.

Tjejerna har bloggat också, Nicole HÄR & Matilda HÄR.

Dags att duscha och byta om för en ny dag turistandet då tjejerna har en lista på vad de vill ha och några platser finns kvar att besöka.