La Torre di Pisa …

Igår morse vaknade vi runt 7 för att dra oss upp från sängen (älskade så utsikten från rummet att jag inte ville åka) på Hotel Miramare i Siestri Levante.

Det gjorde lite ont i hjärtat att veta att denna frukost på krämiga croissant skulle snart bytas ut mot något nyttigare så njöt av den utan att tänka på några kcal.

IMG_9595

Efter frukost tog vi vår lånade Fiat 500 för att åka mot Pisa och då med ett stop på La Torre di Pisa (Lutande tornet i Pisa) för även om jag såg tornet i tonåren på klassresa är det ändå lite speciellt att uppleva den med vuxna ögon.

Smidigt och enkelt att parkera precis i närheten (kanske för att det är inte den värsta turistmånaden) så vi gick de 200 meter från parkeringen till Piazza del Duomo där bland annat denna berömda Torre di Pisa finns att beskåda.

Visste du att den är 55 meter lång och är med på listor över världens mäktigaste underverk?

IMG_9649

IMG_9646

IMG_9650 2

Man kan verkligen inte annat än att bli imponerad …

IMG_9648

IMG_9651

Hade vi haft tid så hade vi gått in i katedralen och njutit av alla målningar och konstverk men vi hade ett flyg som väntade…

Självklart tog vi var sitt kort framför tornet men jag bjöd inte på de där mer klassiska sådana där man låtsas hålla upp tornet, det gjorde nämligen alla andra omkring mig =)

(Skjorta Zeppelin från One Teaspoon, 1/S kvar)

photo

Känns det inte väldigt märkligt att den började byggas anno 1173? Hur kunde de bygga sådana verk/konstruktioner på den tiden?

Vi satte oss istället på en av de många restaurangerna kring Tornet som lockar turister från hela världen.

Skall sägas att det var inga överpriser som gällde, en pizza ca 15 euro (för det var vad jag åt) så inget man blev chockad över och parkeringen 200 meter från tornet 2 euro/timma (billigare än här i Borås =)

Min pizza med parmesan, färska tomater och kapris, dessa sist nämnda ä l s k a r jag!!!

IMG_9628

Undra om någon har försökt på sig gissningen gällande hur många kort som tas på Tornet varje dag, det hade varit en liten rolig och oväsentlig kuriosa …

Vid 16 tiden gick vårt plan med mellanlandning i Amsterdam där vi satte oss i loungen i 3 timmar innan planet till Landvetter gick.

Vid 23 landade vi och så tog jag min bil till Borås, en färd som dock var allt annat än trevlig för oavsett linser med rätt styrka kan jag verkligen inte köra i mörkret och det var inte upplyst alls och jag trodde att jag skulle köra av vägen när som helst.

Mina ben darrade när jag äntligen kom till min småstad där belysningen äntligen lyste och jag kunde andas ut. Aldrig mer att jag kör när det är så här mörkt…

Molly som som var den enda som var hemma var så glad över att jag hade kommit hem och vi kelade i en timma innan jag äntligen gick och la mig med henne bredvid mig så klart.

Just nu är Nicole ute och äter med sin kompis Matilda och Molly, Knut och jag är här hemma och väntar på att hon ringer så att Knut och jag möter upp henne för min dotter är en av de som inte får gå 100 meter själv på kvällen när hon är under min bevakning, speciellt med tanke på att Borås och då stadsdelarna runt centrum och drabbats av 12 rån på bara ca 1 månad. Riktigt obehagligt så hönsmamman Michela står redo att möta upp i pyjamas med en jacka som döljer lite min klädsel =)

Skall skriva ett litet sammanfattande inlägg från min 3 dagars resa för er som funderar på ett besök i samma mysiga område.

Mitt favoritkort från våra tre semesterdagar …

Då mitt resesällskap var lite febrig redan dagen innan vi åkte och vi båda var lite trötta efter den där första aktiva dagen så hade vi redan innan bestämt att dag 2 skulle bara innehålla den där aktiviteten som jag benämner ”att bara vara” för är det något vi italienare är bra på är just den där ”il dolce far niente”, konsten att ibland inte göra något speciellt.

För att vi skulle verkligen inte hitta på en massa så regnade det också lite emellanåt vilket gjorde att de som gick och sålde paraplyer på gatorna i Siestri Levante där vi bodde och där vi höll oss på torsdagen fick lite sålt.

Efter en långdragen frukost (jag har mumsat i mig krämiga croissant och krämiga latte macchiato) så tog vi en promenad i denna mysiga stad som verkligen känns otrolig trygg då det är en lugn som råder trots turisterna.

Vi tog en kopp kaffe och detta är nog mitt alldeles egna favvo kort på mig själv från dessa 3 dagar …

Processed with VSCO with c3 preset

Kanske gillar jag den bara för den där ”dolce far niente”, kanske för det goda kaffet som smakar gudomligt, kanske för att att jag fick möjligheten att sitta och bara titta på folk, lyssna på vad de sa och gjorde under den där korta stunden jag betraktade de lite i smyg…

Drömde att få vara på ett sådant ställe i en månad, gå ner till baren för att njuta av en cappuccino varje dag, ta med mig datorn och sitta där och skriva på det jag alltid har velat skriva i en miljö som är som hämtad för just det.

Torsdagen var alltså lite gråare med några små regnskurar men vad gjorde det när vi bara myste runt?

IMG_9666

IMG_9663

Vi gick till ”librerian” där jag köpte två böcker på mitt hemspråk italienska. En deckare som är den mest lästa i Italien och så en bok skriven av känd italiensk historie intresserad journalist om Londons hemligheter för tycker att det är så spännande med historier och berättelser från förr …

Förutom böcker köpte jag confetti som är goda karameller med mandel i som alla gäster på ett bröllop får i något som kallas ”bomboniera”. Googla på det så får du se variationen av de där bara fantasin och plånboken styr hur olika de kan se ut. En slags present och ett minne för alla gäster från just det bröllopet.

IMG_9488

Och jag älskar alla små butiker som finns hemma i Italien där det genuina och personliga lever kvar. Kanske därför jag själv har en liten butik, det ligger lite i min italienska uppväxt att gilla så som ”det var förr” …

Inga stora opersonliga butiker/kedjor, inga shopping mall men det som kanske får leva kvar på sådana här ställen där man uppskattar det och där priset inte alltid styr valet.

När vi kom mitt i natten på tisdagen så var vi lite ställda när kartan i mobilen visade att vi skulle köra in i en liten smal gränd för att komma till hotellet men så ringde vi och receptionisten bekräftade vad mobilen redan visste så här körde vi in och på kort syns nog inte hur smalt det är =) Tur att vi hade hyrt en Fiat 500 just för att vi skulle hit och med vetenskapen att inga breda autobahn väntade …

IMG_9523

På kvällen satte vi oss först med var sitt glas vin och fortsatte med det där ”titta på folk” aktiviteten och älskar hur folk sitter och pratar i små eller stora grupper, hur föräldrar tar ut sina barn lite överallt och hur mycket komplimanger man överöser både barn och vuxna. Jag är uppvuxen med den typen av uppmärksamhet och något vi alla borde ge och få <3

IMG_9511

Siestri Levante by night är långt ifrån de där party ställen på andra semesterorter. Ett live band spelade iofs. lite jazz men annars var det lugnt med små barer och restauranger öppna och självklart satte vi oss och åt där en underbar trevlig kypare förklarade menyn med inlevelse och kärlek.

Maten är inte bland de bästa i Italien här får man väl erkänna, gott men inte som det kan vara men så är jag född och uppvuxen i Bologna som är gourmet staden så lite bortskämd och har en referensram som inte alla har. Skall dock sägas att jag sopade tallriken rent ändå =)

IMG_9683

Vår torsdag gick i lugnets tecken för att vakna på fredagen (sista halva dagen för denna gång) men om det och turen till Pisa i nästa inlägg.

Cinque Terre: Manarola & Trattoria dal Billy …

Igår åkte vi först tåg från Siestri Levante där vi bor till byn Monterosso och därifrån gick vi på den något krävande vandringsstigen mellan Monterosso och Vernazza (se tidigare inlägg)  Efter några timmar och lite trötta tog vi tåget från Vernazza till den tredje av de byarna vi har besökt och som tillhör Cinque Terre: Manarola.

IMG_9337

Mer klippor i denna by med mer soltörstiga gäster som låg i bikini och solade för att inte tala om de killar som fångade turisternas uppmärksamhet genom att hoppa från klipporna.

IMG_9340

IMG_9342

IMG_9580

IMG_9344

Lite våghalsigt tyckte jag som istället gick och satte mig med en bicchiere di acqua gassata …

IMG_9346

(Tröja Pierre Balmain, jeans One Teaspoon)

IMG_9422

Till Manarola framförallt då vi hade även bokat bord på Trattoria Dal Billy, en mysig Trattoria/restaurang som är känd för sitt genuina kök och där inspirationen är lite som hämtad ur ”Den gamle och havet”.

IMG_9294

IMG_9295

IMG_9296

Riktig god mat, fantastisk trevlig service i en enkel miljö längre upp i Manarola.

Boka bord i förväg så att du kan välja att sitta ute som vi gjorde och trattorian är definitivt prisvärd för dig som funderar.

IMG_9300

Vi satt ute och njöt av middagen för att ett par timmar senare gå till stationen och åka tillbaka till Siestri Levante där vårt hotel ligger.

Dagen hade krävt lite energi med vandring och turistandet men så ville vi hinna med dessa tre byar första dagen för att få möjligheten att vara lite lata andra dagen.

IMG_9289

IMG_9290

Om idag imorgon för nu är det dags att lägga oss.

Imorgon skall vi åka hem men vi tänkte hinna med ett par timmar i Pisa innan flyget väntar <3