Första dagen i skolan …

Äntligen den 15/1, dagen jag åter blir universitetsstuderande på heltid och läser kursen ”rättspyskologi” på Psykologiska Institutionen, Göteborgs Universitet.

Tania hämtade mig kl. 10 så tog vi en fika och tittade in i någon sportbutik på Avenyn innan hon lämnade mig framför entrén. Att påstå att min väninna skrattade så att tårarna rann är definitivt inget överdrivet då hon vek sig i två när hon såg byggnaden och kände att hon skulle lämna mig på en institution mer än på ett Universitet.

IMG_7364

 Tania åkte sedan hem och jag letade mig fram till salen där vi skulle idag träffas för första gången. Jag var inte nervös men nyfiken över klassen och kursen för som 46 årig undrade jag självklart om jag skulle vara äldst i klassen. När dörren till salen F8 öppnade sig och vi välkomnades in satte jag mig vid första raden. Inte så mycket för att jag skall se ”duktig” ut men mest för att jag varken ser eller hör =)

Jag tror att vi var runt 60 elever och de flesta var nog tjejer i 20-25års åldern. Många hade läst juridik eller skall läsa juridik då rättspsykologi handlar bland annat om hur tillförlitlig ett vittnes redogörelse kan vara i ett fall.  De psykologiska komponenter för hur minnet fungerar är självklart därför viktiga för en domare eller advokat att känna till. De flesta hade alltså pluggat sen tidigare på denna nivå (dock inte så länge sedan som mig) och om inte juridik så var sociologi & kriminologi två andra viktiga kunskaper som dagens elever hade med sig när de satte sig i samma aula som mig.

Vi fick snabbt veta av ansvariga lärare att kursen är på heltid och därför går ej att kombinera med andra studier eller jobb. De specificerade att några har försökt sedan tidigare men har fått ge upp så vi får om jag kommer att vara en av de eller en som klarar det trots att … Den typen av utmaning gillar jag men insåg snabbt när de presenterade kursen hur jobbigt det kommer att vara och hur mycket det kommer att krävas av mig.

Redan till nästa fredag skall vi lämna in ett PM om brottslingar men vad detta PM handlar om mer specifikt får vi först reda två dagar innan inlämning. Den första delkursen kommer att ha inlämningsuppgifter varje vecka, del två kommer att innehålla en riktig sal tenta och del tre en stor inlämningsuppgift. Vad kommer kursen att gå igenom? Ja, här kommer de riktigt spännande bitarna, några områden som vi skall lära oss och studera är: brott och genus, brott och sexualitet, brottsofferlära, brott i media och samhälle, minnespsykologi,  traumatiska minnen, minneskontroverser, vittnespsykologi, intervju med offer och vittnen,  förhör med misstänkta, falska erkännande, strategisk bevishantering, gärningsmannaprofiliering, utredningspyskologi mm….

Nästa lektion är på onsdag och tills dess skall jag ha pluggat några kapitel i dessa böcker på engelska samt tagit del av den forskning och artiklar som lärarna ger oss i uppgift att läsa. För typ lite mer än en vecka kickade jag igång kroppen, nu är det dags för hjärnan och jag känner mig helt enkelt levande <3

Processed with VSCO with a5 preset

Nu skall jag plugga och så kommer lite senare inlägget från dagens morgonträning. Sist men inte minst vill jag tacka för alla kommentarer på Facebook och de som har kommenterat även i bloggen för även om man inte skall bry sig om antalet ”gilla” och ”kommentarer” så blev jag verkligen glad för det känns som att ni verkligen är glada för min skull, tack <3

Vad skall jag ha på mig på min första dag i ”skolan”? =)

Redan vid 17 tog jag på mig min alldeles mysiga och gosiga pyjamas från Oysho. Nicole fick en i present av min syster och så köpte vi var sin på nätet på deras egna hemsida då de hade lite rea på dessa.

IMG_7273

Måste bara visa den Nicole köpte!

Gick in och fotade henne när hon satt och pluggade… Titta på katten på hennes pyjamas på bilden nedan. Man ser inte tassarna men de hänger ner.

IMG_7173

Titta sedan på denna bild… Hur söt som helst när den gömmer sitt söta ansikte bakom sina tassar.

Otrolig gullig och barnslig att man gillar sånt i min ålder men älskar sånt!

IMG_7168

Vet ni förresten vad det är för dag imorgon för min del? Min första skoldag på kursen rättspyskologi som jag kommer att läsa på heltid!!!

Är inte nervös men förväntansfull och så längtar jag efter att gå in i aulan, sätta mig längst fram och sedan spana lite på de andra studenter. Vilka är de? Kommer vi att sitta och göra vissa arbeten i studiegrupper eller är det enskilda inlämningar bara? Imorgon kommer många ? att få sina svar och jag känner mig lite som en tonåring när jag sitter och funderar vad jag skall ha på mig på min första skoldag =)

Vad hade du tagit på dig?

IMG_7271

Mou tofflor <3

IMG_7180

Nicoles kompis Linn har kommit så skall gå in och fråga tonårstjejerna om råd =)

Ha en trevlig kväll <3

 

 

 

Ego tid deluxe …

Imorse gick jag upp 7.30 vilket kändes lite som en lyx jämfört med mina senaste morgontider.

Efter att ha gått ut med Knut tog jag bilen för att storhandla vilket jag tycker är otroligt tråkigt men ännu tråkigare när det är mycket folk så tog med mig inköpslistan Nicole hade förberett kvällen innan och såg till att allt var med hem för min dotter är lilla mamman när det gäller den delen av hushållet då hon tycker att det är roligt med matlagning vilket jag, som ni redan har räknat ut, inte finner speciellt underhållande.

När jag väl kom hem igen fick jag bara för mig att jag ville klippa bort 5 cm på hårlängden. Istället för att vänta på att boka en frisörtid som en ”vanlig” människa hade gjort så tog jag istället kökssaxen och bara körde den igenom håret med resultatet att det var väldigt tydligt att en kökssax hade varit just där =)

Vid 12 hade jag tid för att fixa mina fransar (4 veckor sedan jag gjorde de sist) och när vi var klara frågade jag Johanna som också hade kommit dit och som är frisör om hon kunde snygga till mina längder så att det såg ut som en mjuk frisyr istället för ”det där” jag hade åstadkommit alldeles själv. Tack och lov så hjälpte hon mig (Tack Johanna) och så klippte hon tom. upp det lite och stylade det på bara ett par minuter och jag kände mig riktigt nöjd när jag lämnade Salong Tjugosex med både frisyr och fransar.

(Karl Lagerfeld tee, nu 499:- & svarta Moleskin denim från One Teaspoon, 799:-)

IMG_7236

Lite röd efter solariet, första gången på två månader men skönt att få lite grundfärg.

IMG_7296

Lite kaffe och så plockade jag lite undan allt som av någon märklig anledning kommer fram från alla möjliga håll.

Har hunnit med lite idag, kanske inget vettigt direkt men sådant som får gå under den där ”ego tid” som man ej skall förkasta …