När man gör det svårt/näst inpå omöjligt att bedriva en verksamhet pga. långvariga byggnationer …

Detta är ett sådant där tråkigt inlägg men ändå enligt mig ett viktigt sådant för att lyfta fram de problemen som kan uppstå för alla som har verksamheter och/eller som funderar över att öppna eget.

Kan man verkligen räkna och ta hänsyn till allt som kan inträffa när man gör sin budget och planerar sina inköp för kommande säsong? Klädbranschen är för många redan en svår sådan.

Butiker konkurrerar mot webshopar och hyrorna är för många höga (inga klagomål dock på det för egen del idag) då många idag väljer att handla online.

När man räknar och förutspår utgår man oftast från tidigare siffror då det finns någon slags historik där som säger något om någon slags ”sannolikhet” men detta har för mig och troligtvis några fler kastats totalt om dessa sista månader.

Vår stad (eller de som bestämmer i denna frågan) har nämligen bestämt att en kanal skall rinna på den gata som går utanför butiken.

För egen del gick mina tankar direkt  till romantiska Venezia (Venedig) och såg framför mig några gondolierer passera förbi mig sjungandes ”Oh sole mio” i min bild om framtida Västerlånggatan i Borås.

En positiv bild om vad som komma skall står jag för i jämförelse med vad de flesta verkar tro att det blir: ”en pisserenna” där folk ställer sig och gör just ”det” och/eller kastar skräp. De som tror detta (verkar vara majoriteten) har därför en helt annan bild om den där kanalen.

Inlägget handlar dock inte om vad det skall bli eller hur det kommer att bli (ingen vet) för jag hoppas så klart att det blir fantastiskt fint så som det sägs att det skall bli när det blir klart och visst kan jag även tycka att det är positivt att man satsar på att göra centrum vackrare MEN …

 MEN till vilket pris? Mina funderingar är självklart högst egoistiska  (helt medveten om detta).

En av butikerna på samma gata kursade för ett par månader sedan (de har funnits där sedan jag flyttade till Sverige för 24 år sedan) När byggnationen startade framför deras butik tappade de 52% av försäljningen pga. arbeten utanför (siffran stod i Borås Tidning om jag minns rätt) och här hos mig  låg siffran på 50% exakt under sommarens två månader (har annars haft ungefär stabila sådana i 2 år och aldrig så låga som denna sommar)

Att få hälften av försäljningen än brukligt är förödande för vilken verksamhet som helst speciellt då man säljer varor som skall betalas och som har köpts in enligt den försäljningen som brukar vara.

Förutom att mindre likvidet kommer in så växer det där lagret som binder pengar. Att ha förutom detta köpt in kläder för hösten utifrån det man trodde att man skulle sälja (grundad på tidigare siffror) ställer till det nu när arbetet är långt ifrån klart och verkar fortsätta i några månader till.

Det mest ”spännande” och sorgliga är att ingen ansvarar för detta.

Du får helt enkelt finna dig i den där stressande situationen som byggnationen av en kanal innebär för just din verksamhet. Trösten om att ”det kommer att bli bra” hjälper just nu inte för man måste komma till den där dagen först och främst.

En bild som visar lite situationen utanför mitt och min butik ligger mellan just Buketten och Guld Fynd. Ibland stängs tom. den promenad streckan så att ingen som inte just skall till ngn av oss går förbi då du annars måste tillbaka.

IMG_3255

Under en fredag (min bästa dag i butiken) hade jag under öppettider ett rör som löpte igenom vår lilla butik till nedre våning. Tror ni att någon kom in då? Misstänker att svaret är enkelt att gissa sig fram till…

thumbnail_IMG_2688

 Jag är ingen politiker (och tänker inte bli detta) MEN för mig som påverkas är detta en situation som är högst orättvis och irriterande.

Idag har de borrat så högt så att det ekade i butiken. De kunder som kom in frågade hur jag kunde stå ut med det där ljudet för det lät inne som precis utanför. Tog en treo när jag kom hem …

Jag har full förståelse för att det måste ibland ske förändringar (ser ju själv fram emot resultatet så ingen anti person alls)  och att man måste stå ut med vissa störningar under vissa perioder men får en period vara i 5-6 månader???

Får det se ut så här så länge och får verksamheterna som drabbas bara acceptera att de själva får faktiskt betala ett högt pris för att gatan skall få en kanal?

Man kan tom. säga att vi delvis sponsrar den genom våra förluster.

Ingen kompensation, ingen som frågar oss, ingen som bryr sig så länge arbetet fortsätter.

Detta inlägg är för att berätta om en stor stress för mig och säkert några fler verksamheter och för att belysa om att det är svårt att driva något när något som detta kan inträffa under flera månader i rad.

Lite sur är jag allt när jag inser hur lite man har att säga trots att man påverkas så mycket som man gör av något som inte ligger i ens egna händer.

Nu skall jag fixa lite hemma för imorgon kommer Nicole men  glöm inte att även om ni kanske inte ser oss eller passerar förbi oss nu när det ser ut som det gör utanför  så har butiken La Vendetta Clothing faktiskt öppet och imorgon finns vi där 11-18 med helt fantastiska höstnyheter trots bullret utanför och den där Venedig som kanske blir men som just nu ser mer ut som Pompei.

Nu ett varmt och skönt bad och det där med vatten kommer jag inte riktigt undan ändå …

14
Leave a Reply

avatar
7 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
KnutMichela CastellariJenniferHannahAnnelie Grönlind Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
K
Guest
K

Hej,
Förstår precis vad du menar. Jag har under ett helt års tid haft bygge runt min butik, och folk tycker att det är besvärligt.
Så inte nog med att dom handlar mer och mer på nätet, så har jag också tappat mycket försäljning. Stressen över detta är stor, men vem bryr sig om det?
Det är just nu sååå jobbigt att driva modebutik så jag vet inte riktigt om jag vill fortsätta…
Hoppas i alla fall att dina kunder fattar problemet och kommer in och handlar av dig nu.
Vi håller tummarna.
Kram

Knut
Guest
Knut

Hej M!

Har som du oxå butik och lider med dig, förstår vilken frustration du måste känna när ingen vill ta ansvar. Hoppas att dina kunder ändå hittar dig så att du överlever denna jobbiga tid.

Linda
Guest
Linda

Hej,
Har ingen butik men förstår genom bara att titta på bilderna. Är man kund är det lätt att man undviker en sådan gata om man är ute för att ta en mysig runda på stan. Hoppas verkligen att de snabbar på med arbetet.

Annelie Grönlind
Guest
Annelie Grönlind

Hej Michela . Fy vad tråkigt att de aldrig blir klara med sina projekt utanför din butik . Hoppas verkligen att det går bra för dig , för du har så otroligt snygga kläder, skor , smycken osv i din butik . Synd att jag inte bor närmare för då hade jag kommit till butiken ofta å handlat . Men tur att man kan handla på nätet hos dig . Kram Annelie Grönlind

Jennifer
Guest
Jennifer

Michela, äger du din butik helt själv?

Jennifer
Guest
Jennifer

Fundersam på att du beklagar dig över hur orättvis kommunen är mot dig. Känner du själv att det är ok mot andra butiksägare att driva en klädbutik, köra den i konkurs, bli kvitt skulder och sen starta upp på nytt?

Hannah
Guest
Hannah

Menar du Michela att ni får ingen ersättning alls trots att ni förlorar en massa pengar och trots att bygget dröjer i tiden? Det ser ju hemskt ut, hur länge ska de hålla på???

Knut
Guest
Knut

Har själv gått i konkurs med ett av mina tidigare bolag pga. olyckliga omständigheter, detta är ju inget som man önskar och är ju en väldigt jobbig tid. Att man sedan lyckas starta upp någonting efter en sådan period ser jag som något positivt och jag kan därför inte förstå inlägget som har synpunkter på detta och jag kan definitivt inte förstå vad det har med denna sak att göra som det skrivs om i detta inlägg??